Materiality + Groundplane: Glaumbær

About 11 kilometers away from the church in the previous post and further off the ring road, Glaumbær sits atop a hill, and looks out across the same fields and mountain ranges. This complex of small buildings includes a series of storerooms that are only accessible from outside, and connected only by their thick adjoining walls.

The most used living spaces are connected by an interior hallway.  The women working here told me it is not open as a museum in the winter and hence is very cold inside, but when people (up to 22 at a time) lived here the thick walls would keep the body heat in and create a reasonably comfortable temperature. Although I can imagine these buildings could feel damp and dark in the winter, the thick walls and discrete window openings create a dramatic and atmospheric light condition in the summer.

Buildings and rooms were added over time. You can see different interior construction methods from rooms that were either most used and updated, or built at a later time.  The gradual, flexible, and self similar growth presents an alternative to the the classical “principle of hierarchical distribution of part to whole” and “Alberti’s well know axiom that ‘Beauty is the consonance of the parts such that nothing can be added or taken away.'” (Stan Allen- Field Conditions).  Glaumbaer changed over time with the needs of inhabitants as well as with the flux of seasons and vegetation.

There are also two wood buildings that engage with the horizon.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s